Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Ασχολουμαι τον ελευθερο χρονο μου με κατασκευες εγχορδων οργανων. Προσπαθω μεσα απο το blog να παρουσιασω ολα τα σταδια κατασκευης ενος οργανου. Ισως ετσι βοηθησω καποιον που ενδιαφερεται να βρει πληροφοριες και να προσπαθησει να κατασκευασει το δικο του προσωπικο οργανο!

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Οπλισμος καπακιου!

Τα καμαρια που δημιουργουν την καμπυλη του καπακιου και το στηριζουν γινονται απο το ιδιο ξυλο που ειναι και το καπακι δηλαδη ελατος!

Εχω σχεδιασει σε ενα καμαρι την καμπυλη και τα πιανω ολα μαζι με σφιγκτηρες και δημιουργω την καμπυλη ταυτοχρονα ωστε να ειναι και στα τρια καμαρια ιδια!!





Θα γινει η κοληση των καμαριων με το καπακι!


Τα δυο καμαρια τοποθετουνται 1 cm απο το πανω και κατω μερος της τρυπας
και το τριτο σε αποσταση 3 με 3,5 cm απο τον καβαλαρη!
Υπαρχει μια θεωρια που λεει οτι τα καμαρια δεν πρεπει να πεφτουν
επανω στις αρμονικες! Και η τρυπα να περιεχει οσο το δυνατον περισσοτερες αρμονικες!
Στην φωτο φαινονται οι αρμονικες. Με την μεγαλυτερη κοκκινη γραμμη φαινεται
το σημειο του καβαλαρη και με τις μικρες κοκκινες τα καμαρια!





Αναμεσα στα καμαρια της τρυπας θα μπει ενα κομματι ξυλου απο ελατο
σαν το καπακι για ενισχυση!!


Επισης θα μπει και ενα μικρο κομματι απο το ιδιο ξυλο στην ενωση του καπακιου!



Οπως φαινεται στην φωτο στις ακρες των καμαριων
με ενα σκαρπελο χαμηλωνουμε τα καμαρια!

Ετοιμο το καπακι για τοποθετηση!

9 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/7/10 11:55 μ.μ.

    αν είναι εύκολο, θα μπορούσατε να εξηγήσετε τί ακριβώς είναι οι αρμονικές και πώς τις βρίσκουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα φιλε.

    Στειλε μου ενα e-mail να σου απαντησω αναλυτικα!
    Το e-mail μου ειναι
    mpartsa@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/3/11 11:09 π.μ.

    καλησπερα φιλε πολυ καλη δουλεια αν εινε εφκολο να μπορουσατε να μου εξηγησεται γιατι θα μπει ενα μικρο κομματι απο το ιδιο ξυλο στην ενωση του καπακιου?και πιες μετρισις θα εχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To κομματι αυτο μπαινει για να δεσει το καπακι και να μην υπαρχει φοβος να ανοιξει στο μελλον
    Εχει παχος περιπου 1,5mm και πλατος 12mm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝΤΩΝΗΣ17/3/11 9:31 μ.μ.

    ΓΙΑ Σ ΦΙΛΕ ΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΒΕΣ ΟΡΓΑΝΟ ΚΕ ΘΕΛΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΙΘΟ ΠΟΛΥ ΕΧΩ ΛΙΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ 1)ΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΕ ΑΝ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΙΣ ΤΙ ΔΙΑΣΤΑΣΙΣ ? Ι ΕΙΝΕ ΕΤΙΜΑ? 2)ΘΕΛΟ ΝΑ ΑΛΑΞΟ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ Μ ΠΡΕΠΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Ι ΤΑΣΤΙΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΑΧΤΕΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα
    Τα καμαρια τα φτιαχνω μονος μου και εχουν παχος περιπου 5,5 mm περιπου.
    Υψος περιπου 12mm

    Για να αλλαξεις το καπακι δεν χρειαζεται να βγει η ταστιερα. Ριξε μια ματια εδω
    http://www.youtube.com/watch?v=zKb2n2oYXus

    Για οτι αλλο θελησεις στειλε μου e-mail
    mpartsa@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/12/13 8:30 μ.μ.

    αποκτησα ένα τετραχορδο μπουζουκι κατασκευης βασιλη τσεκου(τριπολη)και το καπακι στον καβαλαρη είναι βουλιαγμένος,εσκεμενα, από τον κατασκευαστη.Δεν γνωριζω πολλα από αυτό το οργανο(είμαι κιθαριστας),πειραζη,επηρεαζη,θετικα αρνητικα;στεκει;σωστο λαθος για πιο λογο και τι + υπαρχουν;Eυχαριστω εκ των προτερων για οποια απαντηση
    βαγγελης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρταται ποσο βουλιαγμενο ειναι! Παντως δεν νομιζω να ειναι σωστο να φτιαχνεις ενα οργανο με βουλιαγμενο καπακι! Αν στατικα δεν αρχιζει να βουλιαζει κι αλλο δεν εχεις προβλημα! Αισθητικα ομως δεν το θεωρω σωστο!
      Το παλιο μου μπουζουκι που ειχα αγορασει ειχε βουλιαγμενο καπακι και στην πορεια βουλιαξε κι αλλο!! Αισθητικα ειναι αισχος αλλα ηχητικα ειναι μια χαρα λογω του οτι ειχε φτιαξει ενα λεπτο καπακι βουλιαξε αλλα επαιζε καλα!!
      Οταν βουλιαζει το καπακι στην περιοχη του καβαλαρη στην περιοχη της ηχητικης οπγης συμβαινει το αντιθετο! Ανυψωνεται το καπακι!! Εσενα ανυψωνεται στην ηχητικη οπη; Αν ανυψωνεται τοτε δεν βουλιαξε το καπακι γιατι το επεδιωξε ο μαστορας τον οποιον δεν τον γνωριζω και μπορει να ειναι μια χαρα ο ανθρωπος στη δουλεια του!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/7/16 3:18 π.μ.

      Φίλε Δημήτρη δεν γνωρίζω αν δεις ποτέ το μήνυμα μου αλλά σε ευχαριστώ πολύ γιατί μπορώ να πω πως με διαφώτισαν κάπως τα λεγόμενα σου.. Αγόρασα ένα αρκετά ακριβό όργανο πριν μισό χρόνο περίπου δεν θα πω από ποιόν για ευνόητους λόγους όπου εκτός του εκπληκτικού του ήχου έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά στο καπάκι που προ ανέφερες ίσως και λίγο πιο σύνθετα που με παλάβωναν και μόνο στην ιδέα για το τι πήγα και πήρα με τόσα λεφτά και βγήκε έτσι που δεν βγήκε έτσι ήταν είναι και ελπίζω να συνεχίσει να είναι .. Δηλαδή το καπάκι περιμετρικά από το στεφάνι που δημιουργείται συνδεσμολογικά με το καπάκι έχει μια απειροελάχιστη ροπή προς τα πάνω ευθυγραμμίζεται στην περιοχή της ηχητικής οπής και καθώς κατηφορίζει προς τον καβαλάρη μια ελαφρά κούρμπα και μετά τον καβαλάρη αρχίζει η άνοδος μέχρι το ύψος της χορδιέρας πίσω.. Αφού δεν ταστάρει όλα καλά αλλά μου τη δίνει γιατί είσαι με το άγχος ξέρεις κάτσει δεν κάτσει .

      Διαγραφή