Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Ασχολουμαι τον ελευθερο χρονο μου με κατασκευες εγχορδων οργανων. Προσπαθω μεσα απο το blog να παρουσιασω ολα τα σταδια κατασκευης ενος οργανου. Ισως ετσι βοηθησω καποιον που ενδιαφερεται να βρει πληροφοριες και να προσπαθησει να κατασκευασει το δικο του προσωπικο οργανο!

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Μπαγλαμας Μερος 1ο



Ξεκινησα λοιπον παντα με την βοηθεια του Χρηστου να διαμορφωνω το σκαφος. To εσκαψα με σκαρπελο (μπορουσα και με τρυπανι να κανω πολλες τρυπες για να ειναι ευκολο αλλα ηθελα να μαθω το σκαρπελο) και μετα με σβουρακι που προσαρμόζεται σε δράπανο.




Εξωτερικα σχεδιαζα περιμετρικα το ανοιγμα σε ενα χαρτι και εβλεπα αν καπου χανει και το διορθωνα με γυαλοχαρτο. Επρεπε να εχει αχλαδοσχημο σχημα και με την βοηθεια του Χρηστου προσπαθουσα να το καταφερω.Θελαμε να εχουμε παχος 5 χιλιοστα. Αφου φτιαξαμε το σκαφος κοψαμε ξυλα για το μανικι. Βαλαμε εξωτερικα φλαμουρι ενδιαμεσα βενγκε και στο κεντρο κελεμπεκι



Ανελαβα εγω να τα κολησω και οπως ειναι φυσικο ιδρωσα απο το αγχος την στιγμη που τα κολησα. Κολησα τα 2 βεγκε με το κελεμπεκι και μετα απο 1 ωρα και τα 2 ξυλα απο φλαμουρι και εμεινε σφιγμενο με σφιγκτηρες για μια μερα. Η κατω πλευρα οταν τα κολαγα ηταν πλανισμενη και αυτη θα ηταν η πλευρα που θα εμπαινε η ταστιερα. Ηρθε η στιγμη που θα κολαγαμε το μανικι με το καραουλο. Μεχρι τοτε νομιζα οτι η επιφανεια που ακουμπαει η ταστιερα ηταν ενιαια αλλα τελικα με εκπληξη διαπιστωσα οτι στο πισω μερος την ευθεια την συνεχιζει το καραουλο. Αυτο ηταν και το πιο δυσκολο σημειο που συναντησα ως τωρα. Αν και το ειδα που το καναμε παλι δεν καταλαβα ακριβως ολες τις λεπτομερειες.Τελικα μετα απο 2-3 μερες και αφου παρατηρησα και τον τζουρα που εχω, καταφερα μετα απο δοκιμες και με διαφορα ξυλα να κατανοησω πληρως την ενωση μανικου με καραουλο. Εκανα και ενα σχεδιο στον υπολογιστη και το παραθετω!




Kατοπιν εκανα μια δοκιμαστικη ενωση μανικου με καραουλο, οχι με κανονικα ξυλα ωστε να το μαθω και στην πραξη.




Η χαρα μου ηταν μεγαλη και ειμαι περηφανος για αυτο το πρωτο μάνικo. Θα το κρατησω για διακοσμητικο. Ολα αυτα μου ηταν παντελως αγνωστα και χαρη στον Χρηστο Βουλαδακη τα ανακαλυψα και εχω πολλα ακομα να μαθω!

Φωτο απο την ενωση καράουλου με μάνικο

...........Φωτο απο πλάι! ...................................



Mπροστινη πλευρα (εδω θα μπει η ταστιερα)


Πισω πλευρα


































1 σχόλιο:

  1. Μπράβο!

    Με κάνεις και ζηλεύω! Προφανώς όταν βρώ το χρόνο οι συμβουλές θα είναι πολύτιμες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή